Ayurveda, Gezondheid & Levenskwaliteit
Gezondheid & Levenskwaliteit | Ayurveda is een natuurlijke en holistische geneeskunde. Ayurveda maakt in oorsprong deel uit van de Vedische kennis, deze kennis heeft inmiddels de tand des tijds overleeft en haar weg naar de rest van de wereld gevonden.
Iedereen verlangt in relatief gezonde toestand naar een lang en gezond leven zonder ziekte en beperkingen. Ayurveda kan daar de mensheid mee van dienst zijn. Met de positieve resultaten die mensen ervaren in relatie tot de Ayurvedische behandelmethoden en het toenemende gezondheidsbewustzijn, groeit de interesse in Ayurveda dan ook onder een steeds groter wordende groep mensen.
Ayurveda is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen die bewust willen leven en hun eigen verantwoordelijkheid begrijpen in relatie tot gezondheid en innerlijke tevredenheid. Volgens de Ayurveda bepalen een gezond ontwikkelde vrije wil en behaaglijk vervulde verlangens, op zowel materieel, mentaal en spiritueel niveau dat iemand geluk en tevredenheid ervaart.
Blijf waakzaam
De wil om te leven, haalbare doelen, een positieve levensinstelling, fysiek en mentaal actief blijven, dit is wat er voor zorgt dat we het ouder worden ondanks de soms fysieke beperkingen, met de nodige verdraagzaamheid en tevredenheid kunnen beleven. Daar staat tegenover, dat we in de hedendaagse samenleving geconfronteerd worden met zaken als stress, vervuiling van ons leefklimaat, ongezonde leef- en eetgewoonten etc.. Dit zijn allemaal factoren die van grote invloed zijn op onze fysieke en mentale gezondheid als ook het proces van veroudering.
Wanneer de aandacht verslapt en we niet waakzaam genoeg zijn, kunnen we hierdoor geleidelijk de grip op onze gezondheid en ons leven kwijtraken. De fysieke en mentale weerbaarheid kan immers door vele factoren worden verstoort en aangetast. Het is om deze redenen, dat de Ayurveda eigenlijk eens per jaar een (Panchakarma) reinigingskuur adviseert (in het voorjaar of in het najaar). Deze reinigingskuur helpt om de fysieke en mentale weerbaarheid van de mens te vergroten.
Bij het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland (AGN) zijn in principe alle klassieke Ayurvedische therapieën mogelijk. Het doel van alle Ayurvedische behandelingen is het bereiken van een fysieke, mentale en spirituele balans.
Ayurveda over eten en vasten
Iedereen heeft wel eens van het gezegde ‘je bent wat je eet’ gehoord, Ayurveda zegt ‘dat je wordt wat je eet’. Onze huidige gedachte-, leeftsijl- en voedingspatronen bepalen grotendeels ons toekomstig functioneren. Gezonde voeding maakt dat ons lichaam gezond zal worden. Bij ongezonde voeding geldt natuurlijk het tegenovergestelde.
Natuurlijk is het niet alleen dat wat we eten bepalend is voor onze gezondheid. De verterings- en opnamecapaciteit van voeding is minsten zo belangrijk. De vraag die ons dus ook moet bezig houden is…. Is mijn lichaam in staat te verteren wat ik het te eten geef? Het stelselmating negeren van winderigheid, een opgeblazen gevoel, zuurbranden, het wakker worden met een dikke coating op de tong, pijn in de darmen etc., zijn allemaal symptomen dat onze spijsvertering niet optimaal functioneert.
Te veel eten
Regelmatig te veel eten is een belangrijke oorzaak van ziek worden, evenals onregelmatig eten. Ayurveda hecht dan ook belang regelmaat en gematigdheid. Een keer in de twee weken een dag vasten kan zeker geen kwaad. Het jezelf vrijwillig en bewust onthouden van specifieke voeding of eten wordt in Ayurveda ‘Upavasa’ genoemd en gezien als een belangrijke vorm van therapie.
Er zijn verschillende vormen van vasten, variërend van complete vast tot onthouding van één of meerdere voedselproducten. Ook het nuttigen van één enkele maaltijd of meerdere malen per dag een lichte maaltijd wordt gezien als als een vorm van vasten. Een gezonde manier van vasten helpt ons goede gezondheid te behouden en de spijsvertering sterk te houden.
Het op gepaste wijze rust geven aan ons spijsverteringsmechanisme, heeft als doel het spijsverteringssysteem te revitaliseren. Echter, men moet wel weten wat men doet en bekend zijn met bepaalde symptomen en consequenties die optreden bij langdurige periode van vasten. Wie zomaar begint te vasten zonder te weten wat hij of zij doet kan het spijsverteringssysteem ernstig schaden. Het is dan ook ons advies eerst met een Ayurvedische arts te overleggen alvorens te vasten.
De Kracht van Ayurveda
De kracht van de Ayurveda en een bekwaam Ayurvedische arts ligt in het gegeven, dat Ayurveda en diens vertegenwoordiger er op gericht zijn om het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Wanneer het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam en het immuunsysteem niet meer optimaal functioneren krijgt men klachten en wordt men ziek.
De Ayurvedische kennis geeft een groot aantal praktische basis aanbevelingen, die de kwaliteit van ons leven vanaf het moment dat we ze op gepaste wijze leren toepassen zullen verbeteren. Uitgebalanceerde en op het individu afgestemde voeding, een gezonde dagelijkse en seizoensgebonden routine zijn belangrijke pilaren binnen de Ayurveda.
Om de gezondheid te behouden, verbeteren en of ziekte uit te bannen, wordt in de Ayurveda door de Ayurvedische arts (Vaidya) of Ayurvedic Practitioner® gebruik gemaakt van (Pols)diagnose, Ayurvedische voedingsleer, Reinigingstherapieën, Lichaams- en ademhalingsoefeningen, Ayurvedische Massages, Ontspanningstechnieken, Ayurvedische kruiden supplementen/preparaten, Muziek en Aromatherapie.
Ayurveda streeft naar het optimaliseren van de balans tussen lichaam, geest, ziel en leefomgeving. Ook het aantal reguliere artsen dat de Ayurveda integreert in het praktijkaanbod neemt onverminderd toe. In Duitsland is de Ayurveda beter geïntegreerd in de gezondheidszorg dan in Nederland. De toepasbare Ayurveda-gebieden reikt van preventieve aanbevelingen voor voeding en dagelijkse routine, tot Ayurvedische Panchakarma-kuren. Bovendien worden daar Ayurvedische producten aangeboden in apotheken, reformhuizen en biologische winkels. Het is ons verlangen dat Ayurveda in Nederland geleidelijk aan ook de aandacht krijgt die het verdient.