Ayurveda Health
Ayurveda Health: Primaire gezondheidsbehoefte | De Ayurveda geneeskunde is van nature preventief, beschermend, stimulerend en vervuld de primaire gezondheidsbehoeften van de mens. Tegelijkertijd worden de op zich zelf staande Ayurvedische kruidenremedies makkelijk door het lichaam opgenomen en versterken ze de katabolische, anabolische en metabolische processen in het lichaam (afhankelijk van waar ze voor worden ingezet). De Ayurvedische kruiden bevatten vaak hoge voedingswaarden en bieden een constructieve aanpak tegen de destructieve krachten.
Gezondheid en ziekte volgens Ayurveda
Gezondheid wordt in het Sanskriet swastha genoemd. Swastha betekent: ’totally happy within oneself’. Het woord swastha komt van de wortels ‘swa’ en ‘stha’. In de wortel ‘swa’ zit ons woord ‘zelf’ en het franse ‘soi”. In de wortel ‘stha’ zit ons woord ‘staan’ en verder alles wat niet beweegt zoals standvastig, standbeeld en station. Letterlijk vertaald betekent swastha: stevig in jezelf staan; gevestigd zijn in je ware aard. Iemands ware aard is zijn natuur of prakriti. De individuele, aangeboren balans tussen de drie dosha’s wordt in Ayurveda prakriti genoemd. Deze balans wordt vastgesteld door de constitutie van de pols te voelen. Gezondheid wordt ook arogya genoemd en dat betekent afwezigheid van roga of ziekte. Dit is zoals de Engelse woorden: ease en disease. Het woord ease betekent verlichting, gemakkelijkheid en ongedwongenheid. In de Engelse uitdrukking: ’to be at ease’, is iemand op zijn gemak, wordt minder gespannen en komt tot rust. Swastha zou ook vertaald kunnen worden als rusten in het zelf. Vrij vertaald betekent swastha: jezelf zijn, op je gemak zijn bij jezelf. Disease betekent ongemak, kwaal of ziekte.
Dosha
Ziekte wordt in Ayurveda dosha genoemd. Dosha komt van de wortel ‘doesh’ en dat betekent ontwijd zijn, zondigen en een fout begaan. De eerste betekenis van dosha is avond en duisternis. Als de zon in ons woord gezondheid niet meer schijnt, wordt het duister. Dan vergeet de mens zijn ware aard, wordt goddeloos en denkt te zondigen. Schuld steekt de kop op en de mens wordt ziek. In Ayurveda verwijst het woord dosha dus niet alleen naar tekens en symptomen van ziekte maar evenzo naar het vergeten van onze spirituele natuur. Dit vergeten, is de fout die bekend staat als de belangrijkste oorzaak van ziekte. De onbalans tussen de drie dosha’s wordt vikriti genoemd. Deze onbalans wordt vastgesteld door de vikritipols te voelen. Swastha betreft de gezondheid van de ziel.
De gezondheid van het lichaam en de geest wordt in Ayurveda gezien als:
- de balans tussen vata, pitta en kapha
- de zeven dhatu’s, die kwantitatief en kwalitatief goed zijn
- de mala’s die in de juiste verhouding worden uitgescheiden.
- de geest die blij en tevreden is.
Het sterven en de dood van grote, verlichte meesters leert, dat het lichaam wel ziek kan zijn maar dat ze terzelfder tijd stevig in hun goddelijkheid verankerd waren. Swastha is onveranderlijk en altijd aanwezig. Met een gezonde geest en een gezond lichaam wordt de ervaring van swastha een natuurlijk gegeven.
Chronische & hardnekkige ziekten
De behandelmethoden en Ayurvedische kruiden zijn er op gericht niets anders te doen dan alleen lichaamseigen genezingsprocessen te stimuleren, niets meer dan dat. De Ayurvedische benadering is vaak de juiste keuze bij de aanpak van chronische en hardnekkige ziekten omdat de verschillende Ayurvedische behandelmethoden en kruidenpreperaten de ziekte tot in de bron aanpakken. Ziekte is meestal niet in een dag ontstaan en de Ayurvedische behandelmethoden kunnen dan ook tijd vergen maar dit geldt natuurlijk ook voor de allopathie.
Wanneer men zich houdt aan de leefstijlregels en voorschriften van een bekwaam Ayurvedische arts zal men daar zeker zijn voordeel mee kunnen doen. De mens heeft zichzelf niet gemaakt, het menselijk lichaam wordt beschouwd als een Goddelijke gave. Het aan de mensen om daar optimaal gebruik van te maken en dat kan met de schat aan kennis die Ayurveda biedt.